Byt till säkert lösenord nu – över 90 000 konton hackade på Bloggtoppen.se

Har du säkra lösenord?
Hur säkra är dina lösenord? Över 90 000 lösenord på vift efter hackerattack mot Bloggtoppen.se.

Återigen läcker tiotusentals lösenord  ut från en hackad svensk sajt. Denna gång är det Bloggtoppen.se – som nu är stängd. Ägaren till sajten  Jimmy Holmlund säger i flera intervjuer i media att han troligen inte kommar att öppna sajten som han drivit sedan 2005 igen. Lite trist. Det var en bra sajt.

Jimmy har klantat sig. Det har kommit fram att lösenorden varit sparade med undermålig kryptering. Utan att gå in på alltför tekniska detaljer kan man konstatera att Jimmy eller utvecklare vid hans sida aldrig kan ha gjort ens den enklaste riskanalys. Har dom gjort det och fortfarande driver en sajt med över 90 000 konton med personuppgifter i en databas är det verkligen illa.

Den avhoppade SD-ledamoten William Petzäll fick ta en del av smällen. Det var på hans Twitterkonto som uppgifterna först publicerades. Om det primära syftet var att skada SD har jag själv svårt att tro. Hackarna såg det nog mer som en kul eller effektiv väg att publicera uppgifterna på när dom gick igenom till vilka personers olika konton dom kunde få tillgång till. Petzäll är ju aktuell i media och passade kanske bra. Att hackarna inte sympatiserar med SD är det dock inget tvivel om.

Driver du själv en sajt där du har en databas med personuppgifter rekommenderas en stund på Datainspektionens sajt med början på denna sida. Där finns ett par enkla frågor man kan testa mot sin egen tjänst för att känna in nivån på den säkerhet man bör ha.

Nu är det dock inte bara Jimmy som skall ha smisk utan alla (dårar) som väljer enkla lösenord – och som dessutom använder samma lösenord på andra sajter…? Jag skapar många lösenord åt kunder och det knorras alltid. Kan man (detta skall inte gå i säkrade system) så byter man ofta till något kort och enkelt av den enkla anledning att det är ”jobbigt” att komma ihåg långa lösenord. Man tar något man brukar använda (hål i huvudet). Det behöver faktiskt inte vara så svårt att skapa och komma ihåg säkra lösenord. Läs mer hos PTS nedan.

Här skapar du säkrare lösenord – gör det nu!

MSBs tjänst – Testa lösenord
https://www.dinsakerhet.se/sakrare-hemma/teknik-och-it/losenord/