Hur stora bifogade filer kan du skicka i ett email?

Hur stora bifogade filer kan du skicka i ett email?
Hur stora filer kan man skicka i ett email?

Hur stora e-postmeddelanden kan du skicka och ta emot i Sverige?

När det kommer till att skicka och ta emot e-postmeddelanden finns det begränsningar som varierar beroende på vilken e-posttjänst eller server du använder. Här går vi igenom vanliga storleksbegränsningar för populära e-posttjänster och e-postservrar i Sverige och globalt.

Vanliga begränsningar för e-poststorlek

 1. Gmail: Du kan skicka och ta emot meddelanden upp till 25 MB per meddelande, inklusive bilagor.
 2. Outlook/Hotmail: Här är gränsen 20 MB per meddelande, inklusive bilagor.
 3. Yahoo Mail: Tillåter upp till 25 MB per meddelande, inklusive bilagor.
 4. iCloud Mail: Har en gräns på 20 MB per meddelande, inklusive bilagor.

För företag eller organisationer som använder egna e-postservrar, som till exempel Microsoft Exchange eller Zimbra, kan gränserna variera beroende på hur administratören har konfigurerat servern. Vanligtvis ligger dessa begränsningar mellan 10 MB och 50 MB.

Viktiga faktorer att tänka på

 1. Bilagornas storlek: Kom ihåg att storleken på e-postmeddelanden ofta ökar med cirka 33 % på grund av Base64-kodning när bilagor skickas via e-post. Detta innebär att en bilaga på 10 MB kan resultera i ett e-postmeddelande som är cirka 13 MB stort.
 2. Mottagarens begränsningar: Det är också viktigt att tänka på att mottagarens e-postserver kan ha andra begränsningar än din egen, vilket kan påverka om meddelandet levereras eller inte.
 3. Företags e-postpolicyer: Vissa företag kan ha egna policyer för maximal storlek på e-postmeddelanden för att hantera bandbredd och lagringsutrymme.

Alternativ för att skicka stora filer

Om du behöver skicka filer som är större än vad e-posttjänster tillåter, finns det flera praktiska filöverföringstjänster och molnlagringstjänster du kan använda för att skicka eller rättare sagt dela en länk där dina mottagare kan hämta din fil. Flera av dem är gratis upp till en viss mängd data:

 • Google Drive
 • Dropbox
 • OneDrive
 • WeTransfer (Gratis upp till 2 GB)
 • Sprend (en Svensk/Kroatiskt tjänst som funnits sedan 2004 – Gratis upp till 2 GB)

Dessa tjänster låter dig ladda upp stora filer och skicka en länk till mottagaren, vilket kringgår e-postens storleksbegränsningar. Detta är ofta en smidig och säker metod för att dela stora filer.

Sammanfattning

Det är alltid en bra idé att kontrollera med din specifika e-postleverantör eller IT-administratör för de exakta begränsningarna, eftersom de kan variera och ibland justeras. Genom att känna till dessa begränsningar och använda alternativa metoder för att skicka stora filer kan du säkerställa att din e-postkommunikation förblir effektiv och problemfri. Email som studsar för att bifogade filer inte får plats är ju inte roligt.