När bytte du dina lösenord senast?
Testa om något av dina lösenord är hackade och läckta på haveibeenpwned.
Skriv helt enkelt in din e-postadress så söker tjänsten i databaser med hackade lösenord om dina uppgifter finns med. Testa alla dina olika e-postadresser.
Att känslig information som loginuppgifter till sajter sprids inträffar på flera sätt. Ibland hackas stora sajter utifrån och ibland innifrån är personal stjäl information. Det oerhört svårt att skydda sig mot detta om man inte krypterar och hanterar lösenorden bättre än vad många större sajter har gjort hittils. Därför är det viktigt att inte använda samma lösenord på flera sajter. Även om ditt lösenord är långt och säkert på alla sätt hjälper det inte om någon får tag på det och testar det på flera vanliga sajter.
Några grundläggande tips för att minska risken för att bli hackad:
- Byt lösenord ofta. Hur ofta? Varje kvartal tycker Supporten.se.
Ja, det är jobbigt men det är ännu jobbigare att bli hackad. - Använd aldrig samma lösenord på flera sajter.
Jobbigt? Javisst, men det är superjobbigt att bli hackad. - Använda långa lösenord med både stora och små bokstäver, specialtecken som !%&? samt siffror.
Jobbigt att komma ihåg? Ja, men det det är mycket jobbigare att bli hackad. - Spara inte dina lösenord i ett Word-dokuemt eller i Anteckningar i din telefon. Om din dator blir hackad kan du förlora kontrollen över alla dina lösenord och kanske hela ditt liv. Det finns bra lösenordshanterar för att spara lösenord och både OS X och Windows har inbyggd kryptering av filer och mappar man kan använda. Supporten rekommenderar för Windows Keepass och för Mac KeePassX. På Keepass nedladdningssida hittar du även appar för Android och iPhone.
Jobbigt? Absolut, men det är sjukt mycket jobbigare att bli hackad. - Aktivera tvåfaktorsautentisering, tvåstegsverifiering, 2-faktorsautentisering, 2fa eller vad det kallas på dom olika sajterna. Google, Apple, Microsoft, Dropbox, Facebook och många andra stödjer 2fa. Oftast är den sekundära faktorn ett SMS till din mobiltelefon. Man brukar kunna ställa in så att man behöver 2fa vid varje inloggning eller bara när du ska byta lösenord eller ändra annan viktig information. Detta gör att det blir betydligt svårara att hacka ditt konto även om lösenordet läckt ut på nätet. Eftersom du har din telefon kan du åter ta kontroll över ditt konto via en verifieringskod som skickas via SMS. Det kan ju inte hackaren få reda på om du inte blivit av med din telefon…
Jobbigt? Sure, men det är sååå mycket jobbigare att bli ägd.
MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett lösenordstest där du kan testa styrkan på den typen av lösenord du brukar använda. OBS! Testa inte dina riktiga lösenord utan bara någonting liknande. Det ger en indikation om hur starkt lösenordet är.