Porrsurfar du? Youporn.com hackad. Tips till alla porrsurfare.

Troligen gör du det :-). Över hälften av alla svenska män porrsurfar och en tredjedel av kvinnorna i Sverige surfar naket regelbundet (enligt flera undersökningar som jag inte just nu hinner vaska fram). Personligen tror jag det är fler än så men det har jag inga säkra belägg för. 

Senaste i raden sajter som hackats är Youporn.com som det läckt 1,4 miljoner konton från. Gissningsvis är tiotusentals svenska användare som nu får sina konton exponerade. Har man använt samma email och lösenord till andra konton kan man räkna med att det just nu sitter folk inloggade där och smyger runt och kikar i din email m m. Aftonbladet skriver mer om detta här, IDG skriver om det här. Lyssna även på Ekots intervju med it-säkerhetsexperten Anders Nilsson på Eurosecure och på Eurosecures egen podcast på engelska om Youporn-skandalen.

Om du nu måste fortsätta att slösa nätets bandbredd på porr – ett par snabba tips.

Tips för porrsurfare:

 • Surfa aldrig på jobbet eller med din arbetsdator. Du bryter förmodligen mot ditt anställningsavtal och en mängd etiska regler och riskerar förutom avsked företagets it-system och säkerhet. Porrsajter är ofta en källa till trojaner, phising och annan skadlig verksamhet. (Ni kan inte ana hur många som ringer i panik när jobbdatorn fått någon slags trojan – man ringer inte den interna it-supporten…)
    
 • Surfar du hemmavid och har en partner – smyg inte med detta. En dag upptäcks du och det brukar inte bli särskilt populärt. Vem vet – det kanske blir en extra krydda om ni idkar porrsurfning tillsammans istället…
   
 • Vill du vara anonym använd anonymiseringstjänster som t ex Anonine, Relakks eller Ipredator. Räkna inte med att dom är 100% säkra men det kan vara bättre än ingenting.
    
 • Använd aldrig samma lösenord på flera tjänster på nätet. Det är det mest tokiga man kan göra på delad förstaplats med att inte ta backup på sitt digitala liv. Rekommenderar starkt tjänsterna/programmen www.dinsakerhet.se och www.keepass.info eller www.lastpass.com
    
 • Ta flera backuper till USB-stickor, externa hårddiskar, molntjänster som Dropbox eller SkyDrive eller andra backuptjänster för större backuper. Om dina lösenord får fötter riskerar dina data att få fötter. Backup. Backup. Backup!

Vi får väldigt många samtal till Supporten.se som gäller hackade konton och förlorade data. 9 av 10 (grovt räknat) av dessa tråkiga händelser beror på rent slarv och lättja. Resterande på tekniskt fel, stöld eller borttappad utrustning.

Säkra dina login på dom stora sajterna – dom erbjuder mycket bra säkerhet

Det är ofta fruktansvärt tidsödande och svårt att få tillbaka access till Facebook, Google, Hotmail eller andra hackade konton. Flera av dessa tjänster har säkerhetsfunktioner man kan aktivera för att lättare ta kontroll över ett konto som blivit hackat. Gå in i kontoinställningar och kika runt så hittar du dessa inställningar. Hos Google kan man t ex lägga till sitt mobilnummer dit lösenord kan skickas om man inte kan logga in på sitt konto. Det finns tvåstegslösningar där man genererar inloggningskoder via en app i sin mobil osv.

Aktivera och använd dessa. Tappar du kontrollen över ett Gmail-konto kan du i vissa fall tappa kontrollen över stora delar av ditt liv!