Windows 8 på gammal dator med 512 MB RAM funkar bra – Gratis att ladda ner

Windows 8 Developer Preview är just nu ett gratis alternativ om din gamla XP-burk havererat eller drabbats av virus och ingen installations-cd finns att hitta. Det är bara en ”Developer Preview” och inte ens en beta-version men det kan funka bra för en extra surfdator hemma. Det är dessutom kul att testa en så ny och annorlunda Windows-version som Windows 8 verkar vara. I alla fall rent användarmässigt. Ladda ner Windows 8 Developer Preview här!

Skarp varning! Man bör inte använda Windows 8 Developer Preview i sammanhang där man är rädd om sin information. Det är en ofärdig produkt som är släppt för att testas. Även om den ser ut att fungera utmärkt kan det finnas allvarliga säkerhetsbrister i själva Windows 8 eller så kan brister uppstå i kombination med andra program du installerar som inte är anpassade eller testade för att köras under Window 8. Slut på varning 🙂

Dessutom kan ni ju bidra med er användarupplevelse till Microsoft för att göra den slutgiltiga produkten bättre. Detta kan man göra aktivt i detta forum eller passivt. Det passiva sättet är att under installationen svara ja på de frågor man får om man anonymt vill låta Microsoft samla in data och loggar från systemet för att se vilka fel som uppstår på alla de varianter av datorer och program som användare har installerade. Det är det minsta man kan göra för en ”gratis” kopia av ett så gott som fungerande operativsystem.

Själv installerade jag Windows 8 på en stationär Dell Optiplex GS260 med en Pentium 4 och 512 MB minne från 2002. Installationen gick problemfritt och alla drivrutiner till grafik, ljud och en externt nätverkskort i form av USB-pinne hittades utan problem. Det rullar inte på blixtsnabbt men att surfa är absolut inga problem. Streamade även från YouTube och Svt.se i fullskärm helt utan problem. Windows 8 är byggt för att fungera med flera typer av enheter, speciellt med pekskärmar, vilket märks direkt. Det känns helt fel att ha en mus i handen när Window 8 startar upp första gången. Från själva startsidan som är gjord för pekskärmar kan man gå till skrivbordet där man känner igen sig lite mer. Men det finns ingen startmeny, inte ännu i alla fall. Applikationerna hamnar på startsidan som stora blaffiga fyrkanter. Det känns spontant rörigt men går säkert att gruppera och dona med så att man känner lite mer struktur.

Hursomhelst snurrar det på fint med så pass lite minne. Någon hade lyckats köra med bara 128 MB såg jag på YouTube men då användes en modern snabb dator och inte en trött Dell från 2002. Microsoft har hittills gjort ett kanonjobb bara genom att få ner minneshungern som var katastrofal i Windows Vista men förbättrades i Windows 7. Ser fram emot den skarpa versionen av Windows 8 och njuter av nytt gratis fräscht operativsystem till mina gamla trötta XP-häckar så länge.

Testar vidare med en modernare laptop och med Virtualbox på en Mac just nu. Jag följde den här guiden (gjord i Windows) som funkade bra för VirtualBox-installation på Mac.

Supporten.se kan nu även ge viss datasupport för Windows 8 😉