Internetfonden är enkelt förklarat ett sätt att låta ”överskottet” av domännamnsförsäljning främja internetutveckling i Sverige. .SE – Stiftelsen för Internetinfrastruktur som hanterar domänen .SE har sedan 2004 finansierat cirka 170 projekt. Kika på dessa projekt så ser du att det inte är alls omöjligt att just ditt projekt kan få en liten ekonomisk knuff.
På måndag 12:e september kl 12.00 går höstens ansökningstid ut. Läs mer och ansök här.
Hur och av vem .SE drivs är för övrigt ganska intressant (kanske återkommer mer till det i ett separat inlägg framöver). Det har tidvis varit ett hett ämne i IT-media men numera verkar ingen längre vara intresserad av debatt kring detta. En privat stiftelse kontrollerar en stor del av Sveriges IT-infrastruktur. Det tycker jag bör debatteras och omprövas med jämna mellanrum. Sverige var tidigt med och byggde struktur för domänen .SE och av historiska skäl blev det kanske som det blev. Men att ett I-land till stor del saknar kontroll över viktigt infrastruktur är ovanligt. Att just jag med bakgrund som ansvarig för .ST under mina år på Bahnhof Internet är kritiskt kanske låter konstigt men har man en marknad med fria krafter skall den vara fri. Hur omprövas huruvida .SE sköter om domänen .SE på bästa sätt? Nu är jag dock inte alls kritisk till själva driften eller annan hantering. Det är bara konstigt att ett så framstående IT-land som Sverige låter ett gäng privata aktörer sitta på kontrollen av IT-infrastruktur som är helt kritisk för landet, i princip utan insyn, utan tidsbegränsning eller omprövning. Finns det liknande upplägg på andra håll i landet med andra samhällsstrukturer? Någon som vet?
Numera reglerar svensk lag i stort hur domäner under .SE skall behandlas. Ett stort steg i rätt riktning.
Läs mer i den utmärkta och intressanta skriften ”De byggde Internet i Sverige” som man i ett stycke kan läsa:
”I England är 5000 ISPer ( Internet Ser vice Providers) ägare till databasen. I Tysk land ägs den av en ekonomisk förening av ISPer. Holland har en stiftelse som Sverige. I Spanien och Norge ligger hanteringen av databasen under regeringen. I Finland sköts den av motsvarigheten till PTS. I Frankrike är det statliga inflytandet starkt.”
Hursomhelst har dom lyckats skaka fram kring 40 miljoner i överskott via sedeltryckeriet .SE så ta chansen och sök finansiering till ditt projekt!
Skynda dig – ansökan går ut på måndag kl 12.00!
Men, du har ju hela helgen på dig – kolla det klassiska videoklippet.
[youtube width=”425″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=w10wRig4ORc[/youtube]