På sidan Computer Sweden kan du just nu testa om du är drabbad av Bloggtoppen.se-hacket. Dom har byggt en söktjänst där du kan ange din epostadress och kolla om det fanns med i det läckta materialet.
Jag blev lite fundersam kring detta. Varifrån har CS fått materialet? Jag ringde upp och frågade om det var i samband med Jimmy på Bloggtoppen.se – det var det inte. Alltså hanterar CS stulen digital information. Eller gör dom det? Hur ser lagen ut här? Någon juridiskt kunnig kanske kan belysa detta lite mer.
Nikke Index skriver om BangerHead.se som spammat epostadresser i det läckta registret med erbjudanden. Han överväger polisanmälan. Han nämner hantering av dessa data. Att det skulle vara kriminellt. Någon som vet mer om data som flyter runt på nätet. Man kanske inte vet varifrån allting kommer. Kan man då anses vara kriminell om man laddar ner. I detta fall när det är klart och tydligt varifrån detta kommer – är Computer Sweden’s söktjänst kriminell? Eller etiskt korrekt?
Det känns ytterst tveksamt att bygga en tjänst med hjälp av information man inte äger. Visst är alla epostadresser redan exponerade men detta bidrar ju till ännu mer exponering och enklare för den som inte är så kunnig att ta reda på om t ex en kompis eller kollega är utsatt.
Tanken är säkert god men det känns inte rätt.