OS X Mountain Lion är här – och risken man tar om man vill vara först med det senaste

OS X Mountain Lion
OS X Mountain Lion

När OS X Lion kom förra sommaren var det en efterlängtad uppgradering från föregångarna Leoparderna. Själv uppgraderade jag direkt. Det var dumt. Jag gjorde det på min primära arbetsmaskin för designarbete och efter uppgraderingen kunde jag inte starta mina Adobe-program. Kaos. Felsökning. Ganska snabbt löste jag problemet med en nyinstallation av Java som inte längre är inkluderat i OS X utan måsta hämtas manuellt i efterhand. Adobe släppte också fixar ganska snart för att lösa problem. Men det var inte uppenbart hur man skulle lösa detta och var man inte tillräckligt mycket nörd kunde man vinka hej då till alla sina deadlines om man inte hade en reservdator i beredskap.

Att uppgradering till OS X Lion gjorde att man inte kunde starta sina Adobe-program var dock inget man kunde lasta Apple för. Adobe hängde helt enkelt inte med i svängarna. Vilket är smått otroligt eftersom Adobe Photoshop och Apple-datorer varit ett par sedan 1988 (Windows-versionen av Photoshop kom nästan fem år senare). Om det fanns information om detta problem innan Lion släpptes missade nog 99,99% av dom drabbade den informationen. Många inom kreativa yrken fick enorma problem när CS-programmen Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Flash, Lightroom, Acrobat m fl inte gick igång. Epic fail.

Dagens tips är alltså – uppgradera inte till OS X Mountain Lion för snabbt!

Det gäller inte bara OS X utan även andra operativsystem, program-, server och systemuppdateringar. Såvida det inte är väldigt akuta säkerhetsuppdateringar – dom skall (oftast) installeras direkt. Oftast inom parentes därför att det gång på gång visar sig att det idag finns för många ”dependencies” program och system emellan. Dom beror alltså av varandras funktionalitet så till den grad att det är svårt att riktigt veta vad som händer när man uppgraderar. Det finns för många kombinationer och allt kan inte testas.

Ett mycket bra exempel är WordPress – den mest använda bloggplattformen – som även denna sajt är byggt med. I WordPress lägger man till funktionalitet via insticksprogram, ”plugins”, som ständigt uppgraderas i tak med att WordPress kärna uppgraderas och ändras. När det kommer en ny version av WordPress slutar alltid ett stort antal plugins att fungera. Dels på grund av att plugins-utvecklarna inte längre uppdaterar en viss plugin eller att man inte haft resurser, intresse, kunskap eller helt enkelt inte kunnat testa tillräckligt mycket för att förebygga buggar. Att testa alla miljontals kombinationer av serverinställningar, WordPress och tiotusentals plugins är inte möjligt.

Därför – vill jag starkt rekommendera att alltid vänta i alla fall någon vecka med uppdateringar (undantaget akuta säkerhetsuppgraderingar..) och hålla koll i de supportforum som finns för dom plugins du använder. Det brukar dyka upp inlägg ganska snart efter varje uppdatering av WordPress eller plugins.

Roaring Apps har en överskådlig databas som visar kompatibilitet för program i OS X Mountain Lion. Den lär uppdateras en hel del närmaste dagarna så det kan löna sig att titta in där då och då. Läs även i programtillverkares supportforum och andra forum för din program så slipper du kanske en hel del av problemen du hade fått – om du hade varit först med det senaste.

Läs mer om OS X Mountain Lion: IDG.se, Ny Teknik, Macworld