Skicka krypterad e-post superenkelt med Poosty

Skicka krypterad e-post med Poosty
Skicka krypterad e-post med Poosty

När skickade du ett krypterat meddelande via internet senast?

Ovetande kanske du gör det dagligen via Skype eller andra tjänster som krypterar meddelanden. Din vanliga e-post är däremot till stora delar helt okrypterad.

Även om anslutningen mellan din e-postklient och din operatörs server är krypterad är kanske inte vägen meddelandet tar för att nå din mottagare krypterad. Något säkrare är det att skicka e-post inom samma system som t ex Hotmail eller Gmail eftersom dom numera krypterar förbindelsen mellan din webbläsare och deras system. Men, så fort du skickar till någon som sitter utanför bryts den krypterade överföringskedjan.

Vanlig e-post kan jämföras med att skicka vykort. Alla som ser meddelandet på vägen till slutmottagaren kan också läsa det – precis som brevbäraren eller den som sorterar post någostans mellan avsändare och mottagare.

Med Poosty löser man detta på ett mycket enkelt sätt. Poosty är varken en unik eller ny typ av tjänst (Hushmail är en gammal klassiker i sammanhanget) men dom har löst det på ett snyggt och enkelt sätt. Man skickar och läser all e-post via webbläsare inloggad på poosty.com. Det är endast notifieringar som går till din vanliga e-postadress och mobiletelefon som du kopplar till Poosty. Dessutom finns tjänsten på svenska. Inte så överraskande då tjänsten är utvecklad av svenskar.

Poosty är gratis om man bara använder basfunktionalitet. För extra funktioner med läskvitton etc via SMS kostar det lite, med betoning på lite. Det är ingen dyr tjänst om man behöver ett enkelt system för att skicka krypterad e-post.

Men man kan ju skicka krypterad e-post med PGP. Helt gratis dessutom. Och säkrare. Ja, det kan ”man”. Ja, det är kanske säkrare också. Men det krävs en del pill och förståelse för hur PGP-kryptering och utväxling av nycklar fungerar. PGP är utmärkt men det är långt ifrån lika enkelt som att inom ett par minuter skicka ett krypterad meddelande till någon som av olika skäl inte kan använda PGP. För den som inte är IT-kunnig blir man inte så mycket klokare av denna korta introduktion av PGP på Wikipedia. Man behöver välja version och hur man skall integrera det i sin e-postmiljö osv. PGP rekommenderas absolut – för den som har möjlighet och kunskap. Mer om det i ett framtida inlägg. 

Tänk tillbaka en stund på allting som du har skickat via e-post dom senaste 10-15 åren, kanske tiotusentals meddelanden, inklusive bifogade filer och dokument. Rena vansinnet att allt detta skickats okrypterat, eller? 🙂 Alla dessa kontrakt, offerter, affärskommunikation, myndighetspost, privata brev och hemligheter av olika slag. PGP och andra tjänster har funnits där hela tiden. Gratis eller väldigt billigt. 

Nästa meddelande kanske blir krypterat..?