Ångraknapp till Gmail ger dig en extra chans. Litet test av Undo Send.

Hur ofta händer det inte att man ångrar sig precis när man klickat på skicka-knappen? Det kan vara ett stavfel, fel mottagare eller ett meddelande som skrivits i affekt och snabbt klickats iväg. Gmail har en funktion i deras testavdelning ”Labs” som heter ”Undo Send” som ger dig 30 sekunders extra betänketid – efter det att du klickat på skicka.

Häromdagen skrev Resumé om epost på villovägar mellan Shibsted-höjdarna, informationschef Olof Brundin och VD Raoul Grünthal. Istället landade det känsliga meddelandet hos Resumé som nyss varit i kontakt med Brundin.

Om Brundin omedelbart insåg sitt misstag eller inte förteller inte historien.

http://www.techrecipes.com/rx/1638/how_to_delay_sending_message_outlook/
http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/delay-or-schedule-sending-e-mail-messages-HP005242790.aspx
http://www.senddelayedemail.com/
http://support.google.com/mail/bin/answer.pyhl=en&hlrm=en&answer=1284885

Dokument Utifrån 1984 – Herbert Söderström dömer ut hemdatorer

Herbert Söderström spår framtiden om hemdatorer. Det blev inte riktigt som Herbert trodde vilken han även fick uppleva. Han levde till 2002 och fick inte bara uppleva hemdatorrevolutionen utan även web och internet.

”Själv har jag haft dator hemma i snart fyra år och jag hittar ingen som helst privat använding av det”.

1995 gör Alexander Bard en betydligt mer kvalificerad framtidsutsikt:

 

Kolla om ditt lösenord är hackat – dags att byta lösenord igen

När bytte du dina lösenord senast?

Testa om något av dina lösenord är hackade och läckta på haveibeenpwned.

Sök om ditt lösenord är hackat

Skriv helt enkelt in din e-postadress så söker tjänsten i databaser med hackade lösenord om dina uppgifter finns med. Testa alla dina olika e-postadresser.

Att känslig information som loginuppgifter till sajter sprids inträffar på flera sätt. Ibland hackas stora sajter utifrån och ibland innifrån är personal stjäl information. Det oerhört svårt att skydda sig mot detta om man inte krypterar och hanterar lösenorden bättre än vad många större sajter har gjort hittils. Därför är det viktigt att inte använda samma lösenord på flera sajter. Även om ditt lösenord är långt och säkert på alla sätt hjälper det inte om någon får tag på det och testar det på flera  vanliga sajter.

Några grundläggande tips för att minska risken för att bli hackad:

  • Byt lösenord ofta. Hur ofta? Varje kvartal tycker Supporten.se.
    Ja, det är jobbigt men det är ännu jobbigare att bli hackad. 
  • Använd aldrig samma lösenord på flera sajter.
    Jobbigt? Javisst, men det är superjobbigt att bli hackad. 
  • Använda långa lösenord med både stora och små bokstäver, specialtecken som !%&? samt siffror.
    Jobbigt att komma ihåg? Ja, men det det är mycket jobbigare att bli hackad. 
  • Spara inte dina lösenord i ett Word-dokuemt eller i Anteckningar i din telefon. Om din dator blir hackad kan du förlora kontrollen över alla dina lösenord och kanske hela ditt liv. Det finns bra lösenordshanterar för att spara lösenord och både OS X och Windows har inbyggd kryptering av filer och mappar man kan använda. Supporten rekommenderar för Windows Keepass och för Mac KeePassX. På Keepass nedladdningssida hittar du även appar för Android och iPhone.
    Jobbigt? Absolut, men det är sjukt mycket jobbigare att bli hackad. 
  • Aktivera tvåfaktorsautentisering, tvåstegsverifiering, 2-faktorsautentisering, 2fa eller vad det kallas på dom olika sajterna. Google, Apple, Microsoft, Dropbox, Facebook och många andra stödjer 2fa. Oftast är den sekundära faktorn ett SMS till din mobiltelefon. Man brukar kunna ställa in så att man behöver 2fa vid varje inloggning eller bara när du ska byta lösenord eller ändra annan viktig information. Detta gör att det blir betydligt svårara att hacka ditt konto även om lösenordet läckt ut på nätet. Eftersom du har din telefon kan du åter ta kontroll över ditt konto via en verifieringskod som skickas via SMS. Det kan ju inte hackaren få reda på om du inte blivit av med din telefon…
    Jobbigt? Sure, men det är sååå mycket jobbigare att bli ägd.

 

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett lösenordstest där du kan testa styrkan på den typen av lösenord du brukar använda. OBS! Testa inte dina riktiga lösenord utan bara någonting liknande. Det ger en indikation om hur starkt lösenordet är.

 

Lexbase – Därför drog Jon Karlung ur sladden

I DN Debatt ger Bahnhofs vd sin syn på ansvar och belyser konsekvenser av den snabba digitaliseringen som ställer yttrandefrihet mot personlig integritet.

Rätt eller fel att dra ur sladden generellt kan diskuteras men i just detta fall med Lexbase som blev hackad och hade många tekniska brister och ingen person bakom beredd att ta ansvar var det egentligen inget stort beslut. Dom är säkerligen välkomna tillbaka om personer bakom tjänsten fullt ut kan stå för den. Det kan dom tydligen inte idag. Den riktigt frågan är om dom vågar. Är dom hägrande inkomsterna från tjänsten så stora att hot från kriminella som inte alls gillar att hängas ut på Lexbase går att leva med? 

Debatten lär fortsätta och under tiden bör vi tänka på hur vi lever våra digitala liv – hur mycket är vi beredda att dela med oss. Var går gränserna för våra moderna transparenta tillvaro?

Vilken hårddisk håller längst? Hitachi och Western Digital får färre fel än Seagate.

Backblaze hårddisktest
Backblaze hårddisktest

Under tre år testade backupföretaget Backblaze 27000 hårddiskar. För just deras typ av användning, som skiljer sig lite från en vanlig konsuments användning visade det sig att skillnaderna blev stora. Hitachi och Western Digital höll i snitt betydligt längre än Seagate. Hitachi ägs numera av Western Digital men diskarna i testet är av olika typer. 

I en bärbar dator kanske inte Backblaze hårddisktest är helt relevant eftersom stöttålighet och värmetålighet inte hårdtestas i en sval serverhall men det är intressanta fakta för lagring och backup hemma eller kanske i en stationär dator. 

Backblaze valde trots dom fina resultaten att fortsätta med Seagate eftersom priset för Hitachi är så mycket högre att det blir billigare att byta Seagate-diskar oftare.

 

Så avinstallerar du McAfee antivirus

John McAfee som grundade McAfee Inc och sålde ett av dom första antivirusprogrammen redan 1987 är en kontroversiell person med ett turbulent privatliv. Nu retar han sig på sitt eget program och visar i en ny YouTube-video hur man avinstallerar det. Roligt eller inte beror på vilket humor man har… Om det ligger någon slags PR-plan bakom detta återstår att se.

I persondatorns historia är John McAfee inskriven som en pionjär inom sitt område och McAfee är fortfarande en av dom mest populära leverantörerna av antivirusprogramvara.

John McAfee har inte haft mycket att göra med företaget McAfee dom senaste 20 åren men har synts då och då under åren genom olika mer eller mindre galna utspel och ett och annat lyckat projekt. Senast 2012 var efterlyst för mord i Belize och därefter deporterad från Guatemala till USA där han nu bor efter sin tid i Centralamerika.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bKgf5PaBzyg[/youtube]

 

God Jul önskar Supporten.se!

Krånglar julklapparna finns vi som vanligt bara ett telefonsamtal bort. 

Midvinternattens köld är hård, 
stjärnorna gnistra och glimma. 
Alla sova i enslig gård 
gott intill morgontimma. 
Månen sänker sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. 
Endast Supporten är vaken.

God Jul!